Uitgelicht

Object voor serre Aster Uitvaartzorg te Elst

Cirkel van het Leven

In 2021 werd ik door Tessa Hendriks van Aster gevraagd om een eyecatcher te maken die in de serre van hun afscheidshuis kwam te staan en binding heeft met hun bedrijf.

Door de natuurlijke uitstraling verbindt het kunstobject de serre met de mooie tuin en heeft een doorsnede van ca. 1,1 m.

 

Het geeft de natuurlijke cirkel van het leven weer, met aan de binnenkant de warmte (gele bolletjes) die je voelt bij het beleven van mooie herinneringen aan je dierbare waar je afscheid van hebt moeten nemen.

 

Deze herinneringen zijn symbolisch weergegeven door vele soorten bloemblaadjes, grasjes, schors, veren en nog meer te vangen in kleine cirkels. Iedereen wordt wel geraakt door 1 van de schoonheden uit de natuur. De kleine, doorzichtige  cirkels die zijn gescheiden door houten schijfjes, en in zijn geheel als herinneringscirkel verbonden met de cirkel van het Leven.'


Zachtheid van binnenuit naar buiten gekeerd

Het grote en zware stuk hout “pakte” mij meteen. Direct zag ik er een V-vorm uitgehaald, verder niets. Dat gebeurde pas 2 jaar later, toen ik tegen het prachtige blad van de Ezelsoor (Stachys Byzantina) aanliep; het was duidelijk, samen met de symboliek die het nu verbeeldt.


De driehoek heb ik er bij een houtzagerij uit laten zagen, net zoals de voet van het gehele stuk hout; Azobé hout is namelijk zwaar en hard hout waar je met een gewone zaag niet doorheen komt. Een van de weinige houtsoorten die ook zinkt in water. 

 

De vorm van de driehoek die eruit is gehaald, is dezelfde als de metalen driehoeken die ik bevestigd heb. Op het snijvlak in de punt van de driehoek heb
ik een dun reepje ezelsorenblad geplaatst; daar zit de zachtheid van binnen. 

 

Naar mijn idee is die zachtheid bij iedereen aanwezig, maar niet altijd zichtbaar. In dit object heb ik het wèl zichtbaar gemaakt, al zien mensen er ook heel andere dingen in, en dat is goed, daar is kunst ook voor.